Stari grad Budva – Deo sačuvane istorije

1 Comment

Stari grad Budva

Stari grad Budva je definitivno najprivlačniji deo Budve, najživljeg grada na crnogorskom primorju.

stari grad budva

Prvobitno je  podignut kao tvrđava na ostrvu nedaleko od obale, da bi kasnije bio spojen sa kopnom prevlakom. Ovakvi prirodni fenomeni nazivaju se tombolo, a najpoznatiji na crnogorskom primorju je Sveti Stefan.

Stari grad je danas obalsko utvrđenje, sa izuzetnom arhitekturom i urbanizmom, koji je uvek najprivlačniji turistima.

Istorija Starog grada Budva doseže čak do antičkih vremena, jer mnogi spisi govore o njegovom postojanju i do pre 2.500 godina. Veliki zemljotres koji je zadesio ovaj prelepi grad 1979. naneo je veliku štetu, ali zahvaljujući odličnoj gradnji, zidine i kuće su prilično očuvane, pa možemo reći da je svoju sadašnju fizionomiju, Stari grad Budva dobio nakon zemljotresa. Za saniranje štete od zemljotresa, meštanima je trebalo punih 8 godina. Stari antički duh je sačuvan i dan danas,  a kuće se koriste za život  i simbol su luksuza.

Stari grad Budva – istorijske zanimljivosti

Osnovan je kao grčki emporij, odnosno tržišni centar,  jer Grci ovaj prostor nisu uspeli kolonizovati. Stari grad Budva se pominje u mnogim grčkim istorijskim spisima, i vezuje se za mnoge grčke mitove.

O istorijskoj veličini ovog malenog grada na obali mora, govori i činjenica da Stari grad Budva nikada nije bio pod turskom vlašću, dok je dugo godina bio pod mletačkom, a zatim i pod austrougarskom vlašću.

Većina arhitekture Starog grada je venecijanskog porekla. Kuće, vrata, prozori, kao i mnogi detalji ovog gradića su deo rimske umetnosti i arhitekture .

U okviru starog grada naći ćete tri male stare crkve. Najstarija od njih je crkva Svetog Ivana, sagrađena u 7. veku, potom Santa Maria in Punta – Bogorodična crkva koja je sagrađena 840. godine, i najmlađa od njih crkva Svete Trojice iz 1804. godine. Santa Maria in Punta je najstarija precizno datovana građevina u Starom gradu, dok se ispred crkve Svete Trojice nalazi grob poznatog književnika i diplomate Stefana Mitrovog Ljubiše, koji je bio član austrijskog parlamenta.

Na najuzvišenijem mestu u ovom antičkom gradiću , nalazi se gradska tvrđava Citadela, a na njenom vrhu je letnja pozornica. Ukoliko ste ljubitel pozorišta, nezaboravne scene i prizori Grada teatra budva, koje se odvijaju pod otvorenim nebom  i sa mirisom mora, sigurno će vam biti jedno od najlepših sećanja.

Stari grad Budva danas

Stari grad Budva danas najbolje kako je moguće spojiti trendove i istoriji. Savršen spoj antičke arhitekture i veoma živog noćnog života čine ovaj gradić jedinstvenim. Isprepletane uličice i trgovi iz kasnog srednjeg vijeka, čvrsti bedemi, njihove kule i gradske kapije, nebrojeno mnogo turista iz godine u godinu ostavljaju bez daha. Tu gde se nalaze mnoge galerije, radnje sa suvenirima, ali i ekskluzivnim brendovima, barovi i restorani,i gde se miris mora i ribe prepliću se sa zvucima muzike, svako će naći kutak za sebe. O festivalskom karakteru Budve svedoče i Trg pjesnika i Grad teatar, kao i same uličiće koje su svojevrstan izložbeni prostor. Na malenim pjacama ovog gradića, u ambijentu originalnih kaleta održavaju se brojne priredbe i kulturni događaji.

Zanimljiva mesta koja nikako ne biste smeli zaobići su Muzej grada Budve, Moderna galerija i Spomen dom S.M. Ljubiše.

Verujemo da Stari grad Budva svojim postojanjem i istorijom sam priča priču o sebi, a mi se nadamo da ćete i vi, kao i mnogi drugi, ostati bez daha.

Podelite sa prijateljima

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Apartmani Popović

Dragi gosti, ako tražite apartman gde su privatnost i gostoprimstvo na visokom nivou onda ste došli na pravu adresu.

Rezervacija apartmana

Rezervacija apartmana Budva - Bečići je izuzetno laka uz našu formu u koju samo treba da unesete Vaše podatke, apartman za koji ste zainteresovani i datum od kada do kada želite letujete i mi ćemo Vam se odmah javiti da Vam potvrdimo Vašu rezervaciju apartmana!

Prijavite se na našu mail listu

More from our blog

See all posts

Leave a Comment