Posetite Cetinje dok ste na godišnjem odmoru

No Comments

Cetinje predstavlja značajnu destinaciju Crne Gore.

Hladni dani i mraz koji vladaju na početku godine odnose nas u razmišljanje o nekim toplijim krajevima. Gotovo da nema osobe koja nije poželala da se zima što pre završi kako bismo ponovo mogli da uživamo u suncu, a pre svega u dugoočekivanom godišnjem odmoru. Te ne čudi što već sada mnogi od nas prave planove gde će provesti predstojeće leto.

I ove godine Crna Gora vas poziva najčistijim plažama, nestvarnom lepotom i najboljim provodom koji donosi Budva. Upravo je čuveno crnogorsko primorje prva asocija za odmor. Međutim, ako samo na tren skrenete pogled sa beskrajnog morskog plavetnila videćete da leto u Crnoj Gori ima mnogo toga da ponudi.

Povoljni geografski položaj uticao je na stvaranje ne samo prirodnih lepota, već i brojnih znamenitosti. Bogatom istorijskom baštinom posebno se izdvaja Cetinje.

Cetinje nosi titulu “grad – muzej“

Podno planine Lovćen, smeštena u Cetinjskom polju, nalazi se stara prestonica Crne Gore. Osnovao ju je Ivan Crnojević u 15. veku. Nakon poraza od Turaka vladar Zete je odlučio da svoje sedište premesti u nepristupačne krajeve. Te je uz obronke Orlovog Krša sagradio velelepni dvor i manastir Rođenja Svete Bogorodice.

Cetinje je nastavilo da se razvija i pod drugim vladarima. Petar II Petrović Njegoš je izgradio rezidenciju, čuvenu Biljardu. Dok su za vreme Kralja Nikole sagrađeni prvi hotel, bolnica, Djevojački institut, kao i brojna poslanstva koja ovom gradu daju specifični izgled.

Karakterističnu arhitekturu iz 18. i 19. veka smenjuje zelenilo koje krasi Cetinje. Zato, obavezno izdvojite jedan dan svog odmora kako biste prošetali njegovim ulicama i osetili duh davnih vremena koje one pričaju.

Šta obavezno morate posetiti na Cetinju otkrivaju vam apartmani u Bečićima, Popović.

Cetinjski manastir krije pravo religijsko blago

Cetinjski manastir nalazi se u podnožju Orlovog Krša, na mestu na kome se nalazio dvor Ivana Crnojevića. Sagrađen je 1701. godine za vreme vladike Danila Petrovića.

Iako su Turci više puta rušili manastir, on je iznova obnavljan. Na taj način je očuvao značajnu ulogu u duhovnom, kulturnom i političkom životu Crne Gore. U njemu ćete videti impozantni kovčeg u kome se čuvaju mošti Sv. Petra Cetinjskog. Zatim, ruku Svetog Jovana Krstitelja, česticu Časnog krsta, kao i “Oktoih”, knjigu koja je štampana 1494. godine.

Cetinje pruža sveobuhvatnu crnogorsku istoriju

U Biljardi se nalazi Njegošev muzej. Sagrađena je 1838. godine u stilu srednjevekovnog zamka. Prvobitno je nazvana Nova kuća. Da bi nakon dolaska stola za bilijar na Cetinje dobila naziv Njegoševa Biljarda.

Upravo je soba u kojoj se ovaj sto nalazi i najzanimljivija turistima. U njoj su se odigravali značajni sastanci i donošene važne državne odluke. Pored Bilijarske sale zdanje ima još 24 prostorije. U Oružarnici ćete se upoznati sa različitim oružjem iz tog perioda, kao i topovima – “Zelenkom“ i “Krnjom“.

Osim kao rezidencija, Biljarda je jedno vreme služila i kao štamparija. Te ćete u njenoj biblioteci imati čast da vidite originalni rukopis “Gorskog vijenca“.

Takođe, ovde ćete sagledati i ekonomsku stranu tadašnje Crne Gore. Naime, u Biljardi je izložena Njegoševa fiskalna kasa, koja je korišćena za regulisanje poreza, i otisak Peruna, novčanice koju je Njegoš želeo da uvede kao zvaničnu crnogorsku monetu.

Od Cetinja neka vas put odvede u Njeguše

Iz Cetinja produžite za rodno mesto Petra II Petrovića Njegoša. Čist vazduh koji dopire sa 900 m nadmorske visine pružiće vam pravi odmor u ispunjenom danu.

Njeguši su nadaleko poznati po njeguškoj pršuti, siru i ovčijem mesu. Slasne zalogaje zalijte staroslovenskim osvežavajućim pićem, medovinom.

Nakon predaha prepustite se jednosatnoj avanturi koju donosi put od Njeguša ka primorju, gde vas čeka najbolji smeštaj u Bečićima, Popović.

Rezervišite na vreme svoj odmor i uverite se sami koje su prednosti apartmana u odnosu na hotelski smeštaj.

Podeli:

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Apartmani Popović

Dragi gosti, ako tražite apartman gde su privatnost i gostoprimstvo na visokom nivou onda ste došli na pravu adresu.

Rezervacija apartmana

Rezervacija apartmana Budva - Bečići je izuzetno laka uz našu formu u koju samo treba da unesete Vaše podatke, apartman za koji ste zainteresovani i datum od kada do kada želite letujete i mi ćemo Vam se odmah javiti da Vam potvrdimo Vašu rezervaciju apartmana!

Prijavite se na našu mail listu

More from our blog

See all posts

Leave a Comment