Crna Gora – Prirodne lepote

2 Comments

Crna Gora je poznata po prelepom Jadranskom moru, te ne čudi da je crnogorsko primorje jedna od omiljenih destinacija turista.

Međutim, najmanja država na Balkanskom poluostrvu može se pohvaliti skrivenim lepotama koje su bačene u drugi plan kada dođe popularno leto u Crnoj Gori.

Crna Gora – zemlja prirodnog kontrasta

I samo ime Crna Gora ukazuje na nepristupačne gore i guste šume. Neverovatni reljef upotpunjuje 2.880 biljnih vrsta stvarajući predele koji oduzimaju dah, i dok sa jedne strane možete uživati u plavetnilu Jadrana, na drugoj vas čekaju vrhovi Durmitora, Prokletija, Lovćena.

Crna Gora

Impresivni i pomalo zastrašujući kanjoni Pive, Tare, Morače, Mrtvice i Nevidio smenjuju pet Nacionalnih parkova – Durmitor, Biogradska gora, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije. Svaki od njih nudi netaknutu prirodu nestvarne lepote.

Nigde u svetu ne postoji ovako mali prostor na kome je smešteno toliko čarobnih plaža, brzih reka, bistrih jezera i prelepih planina kao u Crnoj Gori, pa u samo jednom danu možete uživati u jutarnjem kupanju u moru, ručati na Skadarskom jezeru, a popodne provesti u istorijskom obilasku Lovćena i Cetinja ili šetajući planinama.

Pojedine prirodne lepote možete posetiti kada krenete na letovanje, adelić bogatstva koje nudi Crna Gora otkriva vam smeštaj u Bečićima, vila Popović.

Crna Gora ima svoju prašumu

Polazeći sa severa Crne Gore nikako ne smete propustiti Nacionalni park Biogradska gora. On zahvata površinu od 5.650 hektara između reka Lim i Morača, u središnjem delu planine Durmitor.

Crna Gora

Samo 6 godina nakon što je Yellowstone proglašen prvim nacionalnim parkom na svetu, Crna Gora je dobila Biogradsku goru. Iako podaci o zaštiti ovog predela tzv. Knjaževom zabranom potiču još iz 1878. godine.

U Biogradskoj gori posebno se izdvaja prašuma koja je poslednja od tri očuvane u Evropi. Ona predstavlja jedinstvenu botaničku baštu sa 26 endemskih biljnih vrsta, 150 vrsta ptica, 10 vrsta životinja, 86 vrsta drveća i 3 vrste pastrmki.

U samom centru gore, na nadmorskoj visini od 1.094 m nalazi se Biogradsko jezero. Čista smaragdno-zelena boja vode deluje poput ogledala okolnom rastinju, a za potpuni ugođaj možete iznajmiti čamac i uživatu u savršenom skladu prirode čiji mir narušava samo cvrkut ptica.

U Crnoj Gori se nalazi najveće jezero na Balkanu

Neposredno pre dolaska u vaš idealan smeštaj na primorju čeka vas Skadarsko jezero. Nalazi se između Podgorice i Bara i čini prirodnu granicu Crne Gore i Albanije.

Crna Gora

Mnogi ovo jezero smatraju prirodnim draguljem jer na njemu živi, gnezdi se, zimuje ili preseljava 281 vrsta ptica. Pa se zbog toga zasluženo nalazi a na svetskoj listi vodenih staništa od međunarodnog značaja.

Obilazak Skadarskog jezera najbolje je započeti u Virpazaru gde možete iznajmiti neki od brodića koji čekaju na obali. U letnjim mesecima, pored ptica videćete i prave “livade” lokvanja i vodenog oraška koji se pružaju kilometrima po površini vode.

Specifičnost jezera se ogleda i u malim ostrvima. Na jednom je nekada bio zatvor Grmožur, koji je u doba knjaza Nikole važio za “crnogorski alkatraz”. Na drugom ostrvu je manastir Sv. Nikola, a na trećem najlepša plaža u samom srcu jezera – Pješačac. Iako je većina turista čula za čuvenu plažu Murići na obali jezera, zapravo Pješačac pleni lepotom i čistom vodom.

Nakon mini krstarenja morate obavezno ostati na ručku u Virpazaru. Miris spremljene ribe i domaće vino “Plantaže” u nekom od restorana pored vode predstavljaju savršeni finiš prelepog dana.

Ne morate da čekate leto da biste obišli prirodne lepote Crne Gore. Uzmite mali predah od posla i gradske gužve i krenite u avanturu, a za vaš smeštaj pobrinuće se apartmani u Bečićima, Popović.

 

Podelite sa prijateljima

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Apartmani Popović

Dragi gosti, ako tražite apartman gde su privatnost i gostoprimstvo na visokom nivou onda ste došli na pravu adresu.

Rezervacija apartmana

Rezervacija apartmana Budva - Bečići je izuzetno laka uz našu formu u koju samo treba da unesete Vaše podatke, apartman za koji ste zainteresovani i datum od kada do kada želite letujete i mi ćemo Vam se odmah javiti da Vam potvrdimo Vašu rezervaciju apartmana!

Prijavite se na našu mail listu

More from our blog

See all posts

Leave a Comment