Herceg Novi – Grad koji ne smete propustiti da posetite

No Comments

Ukoliko letujete u Crnoj Gori i vaše odredišete su Bečići, ne propustite da obidjete i ostale delove i gradove, među kojima je i Herceg Novi.

Herceg Novi je jedna od atraktivnih destinacija, koju turisti širom sveta rado biraju za letovanje u Crnoj Gori.

Prelepi grad smešten je u podnožju planine Orjen i ulaza u Bokokotorski zaliv, koji opravdano nosi titulu bisera Jadrana.

Herceg Novi je jedan od najmlađih gradova na Jadranu

Oblast koju danas zauzima grad Herceg Novi bila je naseljena još u kamenom dobu. O tome svedoče nađeni ostaci na poluostrva Luštica i u pećini Vranjaj. Tokom vekova smenjivali su se mnogi narodi – počev od Rimljana, preko Vizantika, pa do slovenskih plemena koja su u 7. veku počela da naseljavaju ove predele.

Herceg Novi

Grad je osnovan u sastavu Kraljevine Bosne 1382. godine. I prvobitno je nazvan Sveti Stefan. Naime, bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić je želeo da Bosna dobije svoju luku kako bi postala trgovački nezavisna od Dubrovnika. Te je na brežuljku razvio novi grad. S obzirom da je bio najmlađi grad na primorju nazivan je i Novi, Kastrum Novum, Kastel Nuovo.

Zvanično ime Herceg Novi dobio je za vreme Hercega Stjepana Vukčića Kosače. Grad je tada doživeo i najveći procvat, jer je došlo do razvoja zanatstva, naročito oružarskog, zlatarskog, kovačkog i obućarskog.

Herceg Novi – grad mimoza, filma i bezbroj stepenika

“Herceg Novi je grad večitog zelenila, sunca i brojnih skalinada“, izjavio je Ivo Andrić koji je u njemu živeo i stvarao. Ovo je, ujedno, i pravi opis grada izuzetne arhitekture koji živi tokom čitave godine. U februaru počinje festival mimoza koji najavljuje dolazak proleća i čarobne letnje sezone.

Brojne stepenice, koje krase ušuškane kamene ulice starog grada, postale su njegov simbol.

Svaki od njih ima svoje ime i svoju priču. Polazeći od Sat kule, koja je svojevremeno bila ulaz, na svakom koraku oseća se duh davnih vremena isprepletan različitim kulturama i verama. Prema mnogim istoričarima, zapravo,  Herceg Novi predstavlja savršeni spoj istoka i zapada.

Grad ima dve tvrđave. Forte Mare izvire iz stena i na njenoj mermernoj ploči uklesani su najlepši stihovi Alekse Šantića posvećeni Boki. Tvrđava Španjola se nalazi na brežuljku Bajer odakle se pruža neverovatni pogled na Bokokotorski zaliv.

Herceg Novi

Svakako najznačajnija građevina je Kanli (Krvava) kula, koja je nekada bila zatvor. A danas je jedna od najlepših pozornica sa preko 1000 mesta. Upravo se na njoj svake godine početkom avgusta održava čuveni Filmski festival.

Herceg Novi krase divne plaže

Čitavo crnogorsko primorje je bogato prelepim plažama koje privlače turiste.

Hercegnovska rivijera je poznata po jedinstvenoj prirodi, odličnoj klimi i čistom moru. Peščane ili šljunkovite, veštačke ili prirodne, javne ili divlje – ovde će svako pronaći plažu kakvu voli.

Posebno se izdvaja plaža Žanjice. Okružena starim maslinjacima sa tirkiznom vodom spada u najlepše plaže. Kombinacija peska, šljunka i betona je pravo mesto za uživanje, dok ljudi koji vole sportske aktivnosti mogu da uzmu časove ronjenja ili iznajme skuter.

Letovanje se ne može zamisliti bez obilaska Plave špilje koja je naziv dobila po neobično plavoj boji. Dolazak je moguć samo barkama, a kupanje u njenoj toploj vodi je neponovljivo iskustvo.

Herceg Novi

Ukoliko želite da svoj odmor provedete kombinujući morske i ekskurzione aktivnosti u Crnoj Gori, idealan smeštaj nude apartmani Popović.

Podelite sa prijateljima

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Apartmani Popović

Dragi gosti, ako tražite apartman gde su privatnost i gostoprimstvo na visokom nivou onda ste došli na pravu adresu.

Rezervacija apartmana

Rezervacija apartmana Budva - Bečići je izuzetno laka uz našu formu u koju samo treba da unesete Vaše podatke, apartman za koji ste zainteresovani i datum od kada do kada želite letujete i mi ćemo Vam se odmah javiti da Vam potvrdimo Vašu rezervaciju apartmana!

Prijavite se na našu mail listu

More from our blog

See all posts

Leave a Comment